Itt vagy: Főoldal » okos reklámajándék » Hogy néz ki belülről egy power bank?

Hogy néz ki belülről egy power bank?

A power bank belülről – felfedjük a rejtéjt!

Nézzük csak, mit is rejt egy picike 2200 mAh kapacitású power bank belülről: Egy átlagos power bank felépítése egyszerű. Áll egy – vagy több akkumulátorból (kapacitástól függően) USB és mikro USB kimenetből és egy nyomtatott áramkörből. Íme a kép:

power bank belülről

Mi a különbség a li-ion és a li-polymer akkumulátor (vésztöltő) között?

 

A power bank belülről különböző akkumulátor típust tartalmazhat. Felmerülhet bennünk a kérdés, mire is a különbség, van-e egyáltalán olyan lényeges különbség, ami miatt figyelnünk kell li-ionos vagy li-polymeres akkumulátor típust válasszunk, mit tartalmazzon a power bankunk.

A Li-polymer (műanyag) akkumulátor elektromos jellemzői a Li-ion akkumulátorhoz hasonlóak. A polymer technológia az újabb technológia,  súlya kisebb.  Ezzel az “új” technológiával a 90-es évek elején kezdtek el foglalkozni. A megszokottól eltérően nem kemény fém burkolat borítja, mint a Ni-Mh vagy Li-Ion telepek esetében, hanem az elektródákat rugalmas műanyag vagy alumínium fólia borítja. A Li-Polymer akkumulátorban nem folyadék, hanem egy polimerizált elektrolit zselé található. Ennek köszönhető, hogy az akkumulátor alakja és mérete könnyen változtatható, tehát  a Li-ion aksi, csak téglatest formájú lehet, a Li-polymerest bármilyen alakúra önthetik.

A li-polymer akkumulátorban az elektrolitot egy rugalmas anyag tartalmazza, vagyis nincs benne folyadék. Ezért a polymer aksik kisebbek, könnyebbek, mivel nincs szükség olyan merev külső borításra, általában vékony, hajlékony lapok az ilyen aksik.
Cserébe általában kicsit kisebb a kapacitásuk és az energiasűrűségük.

Töltésnél is oda kell figyelned, ha li-ionos akkumulátor van a power bank-ban vagy okostelefonba az akkumulátort jobb ha teljesen lemeríted, majd teljesen feltöltöd és így tovább. A polymer-es akkumulátort ezzel ellentétben bármikor töltheted, ha félig van, akkor is rátölthetsz, nem fog hosszú távon sem káros hatással bírni a készülékedre. 

Alapvetően azonban a li-ionos és li-polimeres akkumulátorok között nincs nagy gyakorlati különbség. A li-ionos talán elektromosan egy kicsit tovább használható, míg a li-polymeres akkumulátor ezt más területen kompenzálja.